Domácí pivovar v Líšni

25.07.2011 09:47

V pátek 22. 7. provedena kontaktní návštěva nového domácího pivovaru v areálu Kotlanky v Brně - Líšni. Jak se tam dostat: tramvaj č. 8, směr Líšeň, zastávka Kotlanova, odtud mírně do kopce co by kamenem dohodil. Vstup: uvnitř areálu Kotlanka, přes velkou zahrádku, otevřeno denně 14-23. Interiér příjemný, všude čisto (včetně novotou zářících toalet); obsluha doslova vyžehlená. Pivovarský restaurant je nekuřácký (kouří se na zahrádce). Usadil jsem se blízko srdce pivovaru, dvounádobové varny (Destila, jedna várka 500 l) a prohlížel si pivovar; restaurace je laděna do tmavých a světlých odstínů dřeva a příjemného odstínu zelené, pohled přitahuje výčep s úctyhodným počtem pákových píp. V den první návštěvy obsluhovala pípy slečna, kterou bylo radost pozorovat při čepování: vyplachovala sklenice studenou vodou, vymývala, leštila, pucovala, pořád ve střehu, žádné roztočené půllitry natož slévání piva a pod. - obsluha výborná. Co lze ochutnat: nefiltrovaný ležák Marvan 11, nefiltrovaný jantarový ležák Ležoun 13, pšeničná 12 (zatím bez jména). Dle mého prvního dojmu: všechna piva řádně prokvašená, s dlouhou dobou ležení; u 11 se hořkost dostavuje postupně s upíjením, takže na konci půllitru jste samovolně vybídnuti k dalšímu pivu; 13 pochopitelně plnější, jemná hořkost, tělo, chlebovina; pšenice osvěžující s příjemnou vůní; do dalších spekulací o chuti se pouštět ještě nebudu - lakonicky mohu říci, že mi chutnala všechna (od každého druhu jsem v rámci pečlivosti ochutnal dvě a pak ještě znovu - např. u Magistra jsem k tomuto postupu nebyl chutí piva zatím motivován). Všechny druhy piva měly potěšující pěnivost, byly mi podány krásně prochlazené (točí se z tanků, takže žádné šokové chlazení). Pivo vaří sympatická paní sládková, která je spolumajitelkou pivovaru. Při rozhovoru s paní sládkovou se mi zdálo, že odborné zázemí a znalosti, nezbytné pro vaření solidního piva (každodenní dohled na pivo, rozbory složení, měření, schopnost dát v dané chvíli přednost kvasnicím před hosty, kteří by se rádi něco dozvěděli o pivovaru - hosté, na rozdíl od kvasnic, mohou zůstanou v pivovaru ještě dlouho v klidu a tudíž neutečou), se u ní automaticky doplňují se zcela přesnou představou o provozu restaurace (způsob točení piva, přístup obsluhy, kuchyně, čistota, etc.). Z mého pohledu jsou to výborné předpoklady pro postupné vytváření dobrého jména pivovaru. Internetové stránky budou spuštěny až pivovar najede na kompletní provoz, tedy až se objeví ten pravý, solidní a spolehlivý kuchař a rozjede se i kuchyně. Tramvajová linka č. 8 by se nyní mohla přejmenovat na Pivovarskou. Brzy zavítáme znovu. A 14. 8. jsem zavítal a dobře udělal. Marvan i Ležoun měli plnou sladovou a vyváženou chuť s jemným dozníváním do hořka. V tancích zraje upravená verze jantarového Ležouna, v pivovaru se již vaří (myslím tím jídlo). Když se rozhodnete pro v pivovaru vyškvařené sádlo s chlebem a cibulí, pozvěte k naservírované dávce ještě kamarády nebo hosty od vedlejšího stolu. O chvíli později v srpnu třetí návštěva opět spokojenost. Paní ing. arch. Kremitovské přejeme hodně hostů a hodně dobrého piva. Na začátku září další návštěva - vynikající Marvan. Myslím, že Líšeňský pivovar se stává stálicí.  Září 2011: potvrzuji; od nádraží je to 17 minut tramvají č. 8. Za tu plnou chuť to jednoznačně stojí: opakovaně vysoký standard: doporučujeme. Myslím, že po opakovaných návštěvách (všimněte si prosím: chodím tam pravidelně od července) a řádných ochutnávkách (tzn. minimálně 5-6) to můžeme říci s dobrým svědomím, ne jako odborníci, kteří "ví" po jedné návštěvě a po jednom, dvou pivech (viz rádoby diskuse o chuti a úrovni piva v pivovárku Na kopečku - i tam jsem byl již několikrát a němě zírám na hodnocení těchto znalců po první návštěvě). Když čtu na Pivním info "zasvěcené" zprávy a debaty od těchto "svátečních a jednorázově zavítajících znalců" (včetně toho, že např. při hodnocení zahraničních piv pouze nepokrytě překládají a upravují reklamní či průvodní text z průvodního textu dotyčného, zpravidla německého pivovaru, tak mě berou všichni čerti). 8.10. Marvan opět a již tradičně výborný, na doporučení obsluhy vyzkoušeno pšeničné z nové a čerstvé várky - zřetelný posun směrem k výraznější chuti i vůni, krásné doznívání. Domnívám se, že Líšeňský pivovar vaří aktuálně nejchutnější pivo z pivovarů v Brně (míním tím Richarda, Pegas, Magistra; hm, no, Starobrno nepovažuji za důstojného soupeře natož chuťového konkurenta).       

Zpět