Pivo v Brně

02.11.2009 21:28

Kam zajít v Brně na pivo? Míst není zase tak mnoho, ale jistá míra pestrosti je naplněna: 

9. 5. 2010 přeuspořádám pořadí dle různorodosti a v zásadě i spolehlivosti.

U Hluché zmije: Na čepu stále Strakonice (Dudák+Sklepák), což nás nechává chladnými, většinou nás zajímá pivo na třetí pípě. Třetí pípu tradičně obléhala Polička, Záviš 12, nyní se s ní střídají nejvíce Svijany (pro nás již delší dobu nejsou atraktivní), někdy Harrach (velmi vítáme), občas Krakonoš, zřídka i Poutník, ochutnali jsme tu ale již i Kácov či Oslavany, Novopacké pivo a třeba dnes se již v přípravně chystal k výkopu Tambor. Zmije je spolehlivá, nekuřácká. Zamíříte-li procházkou do Černých Polí, dostane se vám toho, co očekáváte. 

U Boženky v Králově Poli - Poutník, výborně ošetřený, radostně čepovaný, intenzivně rotující pípa (zvláště potěšující jsou ochutnávky Matušky). Na stránkách informace o ochutnávkách. Nekuřácká pivnice.

Nekuřácká pivnice U PrOUTNÍKA (Smetanova č. 1, roh Smetanova a Veveří) točí velmi dobře ošetřeného Poutníka 12, Poutníka 12 dvakrát chmeleného a třetí pípa je otevřena ochutnávkám. Od čtvrtka Zámecká polotmavá 13 z Oslavan, ověřil jsem dnes (10.4.2010) a konstatuji: ve vynikající formě, pečlivě nachlazená (chladicí box na sudy), ošetřená. Díky nekuřáckému prostředí si můžete pivo plně vychutnat. Intenzivní rotace od Záviše po Harracha (např. skvělý Rubín), doufám, že se v dohledné době vrátí Oslavany. Bývá Tambor, Žamberk, Chotěboř, Medlešice, Záviš, Pašerák ze Železné Rudy, objevil se Santon (ale nezaujal)  Pochutiny k pivu. Při první návštěvě jsem z rádia vyslechl  zvláštní kombinaci písní: po Franku Zappovi zapěl Karel Gott. Pravidelně se zastavuji, doporučuji.       

Klub Netopýr na Flédě: Opět nás zajímá třetí pípa. Zde je pestrost nabídky vskutku obdivuhodná, pan majitel piva pečlivě střídá, výběr je kvalitní a pro nás atraktivní. K dnešnímu dni zde třetí pípou proteklo 164 druhů piv. Pro nás je potěšující, že se zde objevují Kocour-Varnsdorf, Zámecký pivovar Oslavany, Vojkovice, Tambor-Dvůr Králové nad Labem, Harrach, Poutník, Excelent z Rýmařova, nedávno Malý Rohozec či Bon, nyní Purkmistr, Matuška, Kaltenecker, Lochota, Pašák.

Pivnice U Míče od 7.5. 2010 a Staňkové 15, stabilně Záviš z Poličky, podrobnější info přímo od pana Holoubka zde:https://pivni.info/blok/6255-policske-pivo-v-brne-posiluje.html. Zajdeme, ochutnáme. 10.5. jsem zašel a poprvé ochutnal: na čepu Záviš filtrovaný a Záviš nefiltrovaný (od té doby se rád zastavím). První hospoda se stabilně poličským (kvasnicovým) pivem v Brně. Postávání u vysokých stolů u výčepu, zadní místnost s výhledem do zeleného dvora, k pivu nivové koule a obložené (tvarůžkově či masově) chleby, vynikající pečená žebra. V březnu 2011 dodávám - vytrvalé vylepšování, úprava interiéru, poličkáři se stahují a chodí pravidelně. Pivo ve stabilně výborné formě. Jen nás někdy vyžene kouření.

Pivnice Magnet v Komíně (Chaloupky 44 - od Večeřova dvora kolem Dvořáků ke kostelu, po hlavní směr hřbitov, v zátočině rovně, pak již poutač a úzká ulička vlevo). Majitel rotuje Oslavany a mnohé další - seznam viz stránky Pivnice Magnet. V létě lze posedět venku, v zimě bych kvůli kouření moc neposeděl. První kontaktní badatelská návštěva 17.10.09. 

Pux Pub na Jaselské: nekuřácký, na pomyslné 3 (nebo 2) pípě se často střídají Oslavany a Polička teď tam bývají téměř vždy a proto zajdu často a rád. Nyní dokonce i vynikající Tambor ze Dvora Králové nad Labem. Kromě toho občas na první pípě pro mě nikterak atraktivní Opat, Svijany nebo Heineken alias Starobrno (ale to už myslím teď ne). Nyní již delší dobu stabilně Svijany (asi ta zahrádka) - tedy v létě klidná zahrádka ve dvoře. Pan vrchní mi sice tvrdošíjně čepuje Oslavany do půllitru od Starobrna (ale ten už tam není), ale když požádám o změnu skla je mi vyhověno (zvláště příjemné obsluhující slečny v tom nevidí problém a nyní to již dělají automaticky). Psáno s časovým odstupem:  po výměně výčepních - kdeže šikovné slečny jsou - je trochu problém s točením piva, někdy snad lepší nevidět, co tam chlapci provádí. Ale je-li na dohled pípy sympatická paní provozní, hned je to veselejší a s točením piva není problém. U pánů, kteří pravděpodobně nejsou pivaři a k pivu právě vztah nemají, je to teď o poznání horší. Někdy dle "vůně" pochybuji o tom, zda bývá pípa přes noc alespoň na vodě a napadá mě, jaká je frekvence čištění nebo alespoň proplachování trubek. Ale slečna provozní se snaží, při minulé návštěvě byl solidní Záviš.     

Zelený dveře: sklepní podnik na ulici Smetanova alias K Brewery. Od první průzkumné návštěvy někdy v prosinci dílčí změna piv a nyní na čepu: Březňák 10, Janáček 10 černý, Janáček 14 světlý Comenius, Klášter 11 kvasnicový, Rychtář 12. Kombinace je na Brno neobvyklá, vítám Klášter a Janáčka. Ještě tak kdyby zde měli místo dalších točených, nijak atraktivních a všude kolem přítomných velkých značek typu Svijany 11, Starobrno (ehm), Holba 11 (ehm, ehm), Kozla 12 (ech, škoda mluvit) třeba oceněnou Zámeckou 12 z nedalekých Oslavan (nebo desítku) nebo velkomeziříčského Harracha 10+12 a k tomu třeba kvasnicového Záviše z Poličky, to by byla rázem neuvěřitelně atraktivní pivní destinace, o níž by se více než šuškalo. Třeba se jednou dočkáme. Opečovávání piva však zřejmě nepatří mezi nejlepší. Zkusil jsem opakovaně a nyní se již vyplatí rovnou zamířit do téměř naproti umístěného PrOUTNÍKA.  

Sólová kytara občas cvičí v Bystrci s Náchodem v malé hospůdce blízko ulice Teyschlova. Občas lze i zkontrolovat Richarda na Údolní (ale tam se bohužel k pivu zrovna moc uctivě nechovají; jakmile je zavřená zahrádka, bývá tam rychle nakouřeno a do toho se v tzv. nekuřácké části nepřecítitelně prohánějí pachy z kuchyně a jako bonus permanentně puštěná televize). 18.11. 09 jsem se stavil na stojací kontrolní odběr a něco není v pořádku: slečna výčepní zřejmě chtěla obětavě vyhovět zákazníkům a zkrátit dobu čekání na medový speciál, tak si operativně roztočila cca 7 půllitrů, které byly krásně v teple odstáté a z nich pak sléváním vyrobila 2 piva a k tomu trošku něčeho z pípy. Díval jsem se na tu výčepní ekvilibristiku, protože jsem stál u pípy a nevěřil jsem svým očím. V podobném duchu to u medového ležáku pokračovalo dále. Chápu, že jí pivo pění, ale s tím lze přece něco dělat. Již poněkolikáté Richard 12 na Údolní bez chuti, nezajímavé. Kdeže je zlatá doba ještě loni v létě a v zimě hořkého, vynikajícího a chváleného Richarda (ležáku i pšeničného). Vaří to vůbec ještě pan Kobzík? A ví, co se s jeho pivem děje na Údolní? Richarda příště zkusím raději přímo v Žebětíně. Poslední zprávy ze Žebětína ovšem nebyly potěšující. Těším se, že snad zase bude důvod k radosti. Někdy provedu kontrolní badatelský odběr Dalešic v Zelené kočce na Solniční, ale Dalešice nyní nejsou ničím zajímavé - letos v létě jsem zde jednou (někdy v srpnu) zastihl chutnou kvasnicovou jedenáctku, ale pak dlouho obvyklý průměr. Ze zvědavosti ve větších intervalech též stojací rychlá návštěva v Pegasu, zvlášť poté, co zde jako sládek zakotvil pan Karel Vavrečka, ale poslední pšeničné (vzorek ochutnán v září 2009) bylo vodové, bez vůně, bez těla. Po zkouškách jsme chodívali na Vyhlídku na Lesné (býval tam František 13, ale je to dávno) a asi 2x jsme z nouze navštívili i nedalekého Gurmána. V rozporu s názvem ovšem nejsou slova "dobře ošetřené pivo, sanitace, čištění trubek" s tamním prostředím kompatibilní. Je nám to líto, protože se tam čepuje oblíbená  Polička 11 Otakar.    

Neznámou je ještě dle informací rovněž rotující Jupiter Club v Kohoutovicích. Na počátku ledna 2011 jsem jej navštívil, ale jsem raději zdrženlivý: v zásadě Poutník a K Brewery. Z pohledu nekuřáka - po jednom stojacím pivu jsem byl vyuzený. Tomu, kdo si chce pochutnat bych nedoporučil. Ten komu je to jedno asi tak daleko nepojede, protože totéž v modrém kouři má kdekoli jinde.   

Zpět