Pivotéka Pivo & Beer v Bystrci

06.03.2011 20:03

Koncem listopadu loňského roku se mi dostal do rukou reklamní letáček na novou pivotéku PIVO & BEER, která se nachází v Brně - Bystrci. Letáček mě poveselil sloganem „Konečně veselé Vánoce“. Naznačil, že jsou spolehlivé a při tom jednoduché způsoby, jak rozzářit tvář příznivce piva. Pivotéku najdete na ulici Vondrákova 2a, nenápadný rohový obchod s velkými okny se vstupem z průchodu pod domem. V průběhu prosince jsem pivotéku navštívil několikrát a od té doby ji navštěvuji pravidelně. Při delším pozorování provozu pivotéky si všimnete, že majitelé navyšují, respektive zpestřují nabídku, přidávají informace na webové stránky (https://www.pivoabeer.cz/), obsluhující slečna je stále vstřícná, usměvavá a mile přívětivá. V únoru přibyl v prodejně chladicí box na nepasterizovaná piva v PET lahvích (v době poslední návštěvy Richard ležák, Richard pšeničný - hm, pořád nemůže najít formu jako kdysi za pana Kobzíka; Opat (všelijaký: zázvorový, koriandrový, pepřový...to tak spíše pro legraci); a nyní radostněji - Rampušák 12 světlý, Valášek 14 světlý, 12 světlý, Bělečský Car 12 světlý/tmavý. Očekávám rovněž přísun Harracha, který je rovněž stáčen z tanků do PET). Zaregistroval jsem, že slečna prodavačka iniciativně provádí pivní samostudium, aby mohla novým a nezkušeným zákazníkům doporučit piva dle jejich preferencí a požadavků.

Pivotéka nabízí příznivcům tuzemských a zahraničních pivovarů dostatečně atraktivní sortiment. Zastoupeny jsou pivovary z Německa, Rakouska, Belgie, nabídka zahrnuje sbírku speciálů z Austrálie, Nového  Zélandu či Japonska. O pivu Saporo (Japonsko) se mohli příznivci piva s literárními zájmy dočíst v knize Toma Robbinse P jako PIVO (Praha: Argo, 2009). Pivo Saporo v ní spadne jedné z klíčových postav na nohu a změní běh událostí směrem ke šťastnému konci, na němž je založen další minipivovar. Nemohla by se tato konstrukce se šťastným koncem opakovat i v případě návštěvníků této pivotéky? Myslím, že Brno by solidní restaurační minipivovar určitě sneslo.

Z produkce domácích pivovarů potěší přítomnost kompletní nabídky Poličky (před Vánocemi včetně Elišky), dostatečně jsou zastoupeni Kocour, Chotěboř, Malý Rohozec, Primátor, Pernštejn a další. Při posledním odběru jsem objevil Janáčka a poprvé jsem zkusil i Vimperský ležák Král Šumavy, kterého vaří Strakonice pro Vimperk (korunka s nápisem Dudák to dostatečně jasně připomíná). Kompletní nabídka je uvedena na webových stránkách, naleznete na nich rovněž údaje o početněji zastoupených pivovarech z Rakouska, Německa a Belgie. Potěšující je rozšířená nabídka pšeničných piv z Německa a Rakouska. Rovněž příznivce ALE si vyberou, oko protřelého pivaře se zalíbením spočine na několika druzích Echt Schlenkerla Rauchbier z Bambergu. Nabídka piv je doplněna nabídkou pivních pálenek, na požádání nebo objednávku vám připraví dárkový balíček s vybranými kousky piv (nebo rovnou celý metr piv). Zkuste však sami, primární zkušenost je nepřenosná.

Upozornění na pivotéku jsem dal sem, protože zveřejnění této noticky ve Světu piva se nějak táhne a nemám chuť se podruhé připomínat. Spíše zde založím odkazy na zajímavosti, kterých jsme byli sami svědky. Třeba ochutnávku Matuškova nového pokusu značky Wittbier na Božence počátkem března.  

Zpět