Skladiště poznámek o pivu (do konce roku 2010)

20.02.2011 22:07

 

Polička posiluje 23. 9. 2010 (text doplňuji, aktualizuji a upravuji 9. 3. 2011) Paní Lahodová (s kočárkem) mě dnes před naším domem upozornila, že na Mášové je v jedné restauraci inzerovaná  Polička Hradební. Takové informace je třeba okamžitě ověřit. Vskutku, restaurace Formanka nabízí Poličské pivo (nyní Hradební 10 a oblíbený Otakar 11). Pan výčepní je příznivec a fanoušek malých a středních pivovarů. V době první návštěvy (září 2010), kdy jsem si dal desítku Hradební, si 4 chlapi kolem dávali totéž a o Starobrnu ani neuvažovali. Asi ještě mají zachovanou chuť. Pan výčepní okamžitě zalovil v kartonu pro sklenici s logem Poličky - dobrý předpoklad. Já bych doporučil 10 Hradební a 11 Otakar. Proč? Proto, že U míče mají 12 Záviše a občas mají Záviše i u Proutníka. Možná i proto, že Formanka nabízí polední menu a k tomu je desítka optimální. Ano, máme radost, že Polička v Brně posiluje. A trochu i obavu z toho, že je teď vždy kam zajít a je to blízko. 27.9. podotýkám: Polička Hradební 10 a Otakar 11. Co se opečovávání a točení Poličky týče, mají zatím Zmije, U Míče a U Proutníka jistý náskok - zřejmě díky výhodě uložení sudů v chladicím boxu. 9. 32011 příjemná odpolední ochutnávka chutného Otakara, v restauraci volno, bez kouření, tak by se mi to líbilo - tak jsem raději šel, Otakar ale ještě našeptával, že .... 

Také je možné si povšimnout, že v Brně posiluje Kout: Stáj, Zelený dveře, Desert - ale jisté pochybnosti o péči zde jsou (v Desertu to byla hrůza a myslím, že tam je naděje na jakoukoli změnu přístupu k čepování piva minimální - možná se obsluha více stará o to, co by tak bylo ke kouření). Na ověřování kvality bych však potřeboval tým dobrovolníků. A já většinou s nikým nespolupracuji. Pak to nepochybně ověříte sami. Když nemáte vůli na zkoušení, ověřování a hledání, pak běžte rovnou k Míči (ale raději dříve), ke Zmiji či na Boženku. Pochutnáte si.  

Na velikonoční černé do Oslavan (10. 4. 2010) Následující informaci jsem poslal na Svět piva, ale už bylo zřejmě příliš pozdě na uveřejnění a než se informace dostala do redakce, bylo po Velikonocích. Vám ale neunikne. Černé bylo výborné. V Magnetu bylo, bylo i na Flédě, mnozí z vás to jistě zjistili sami. 

O pivu ze Zámeckého pivovaru v Oslavanech jsme mohli nedávno slyšet v souvislosti s výsledky „XX. reprezentačních slavnostech piva 2010“, které se uskutečnily začátkem února v Táboře. V kvalitně obsazené sekci malých pivovarů získalo pivo z Oslavan skvělá ocenění. Zámecké černé 15° získalo 1. místo v kategorii „tmavé pivo z minipivovaru“. V praxi to znamená, že tento vánoční speciál byl v soutěži ohodnocen výše než např. sv. Norbert z Klášterního pivovaru Strahov. Ten, kdo ochutnal obě tato skvělá piva ví, že pomyslná příčka je v této kategorii nastavena hodně vysoko. Zámecká dvanáctka se v Táboře vyhoupla na 3. místo v kategorii „světlý ležák z minipivovaru“ a nevídaný hattrick sehraného pivovarského dua z Oslavan byl završen čtvrtým místem v kategorii „speciální pivo z minipivovaru“, které získala polotmavá třináctka.

Ovšem nejen zlatými a bronzovými pečetěmi je sládek živ. Proto pan Žák připravil na Velikonoce další dvanáctistupňovou černou lahůdku, kvůli níž se určitě vyplatí zvážit velikonoční výlet do kraje kolem řek Oslava a Jihlava, završený ochutnávkou oslavanského piva přímo v Zámecké restauraci. Ochutnávka černé dvanáctky je nachystána rovněž v Brně v Pivnici Magnet a v Klubu Netopýr na Flédě – chcete-li zde černé oslavanské ochutnat, sledujte informace o nasazení černého na webu obou provozoven. Jejich majitelé odpovědně informují o tom, co právě narazí.

Do Oslavan můžete dorazit z různých stran, pěšky, autobusem, vlakem (pozor výluka Střelice – Moravské Bránice – Oslavany) či kombinací těchto prostředků. Budete-li přicházet k Zámeckému pivovaru od vlakového nádraží, doporučuji před mostem ještě odbočit vpravo a jít po druhé straně proti proudu řeky stezkou, z níž se vám otevře nevšední pohled na objekt bývalého kláštera (nyní zámku), v němž je pivovar umístěn. Stezka vás dovede k dalšímu mostu, od nějž již zamíříte po druhé straně řeky na zámek a do pivovaru. Kromě výhledu vám může být odměnou ještě intenzivnější chuť na produkty pivovaru. Doporučuji ochutnávku neodkládat, jedná se o speciál. Černou dvanáctku jsem ochutnal ještě za čerstva přímo v pivovaru a rovněž nyní, po řádném ležení. Mimo soutěž jí uděluji pomyslnou Velikonoční černou pečeť za harmonicky vyváženou chuť, decentně naznačené jemné ovocné tóny, kávové vyznění a příjemně zřetelnou hořkost, za vybídnutí k dalšímu napití.   

Pečetě pro pivo z Oslavan (7. 2. 2010) Na 20. Reprezentačních slavnostech piva v Táboře (2. 2.  - 5. 2.  2010) získalo pivo ze Zámeckého pivovaru v Oslavanech, které vaří pan Petr Žák, dvě ocenění. Ve skupině malých pivovarů získala Zámecká dvanáctka třetí místo v kategorii  "světlý ležák"  a v kategorii "tmavé pivo z minipivovaru" získalo speciální Zámecké černé (15%) ocenění nejvyšší: Zlatou pivní pečeť 2010. Zámecké černé předstihlo letos dokonce i Svatého Norberta 14% z Klášterního pivovaru Strahov - a to je velmi vysoká laťka. Třetí místo světlé dvanáctky je rovněž více než důstojné, protože druhý byl ležák z Pokusného pivovaru Žatec (Chmelařský institut) a první Prokop, světlý ležák 11% z klášterního pivovaru Chyše. Prokopa jsem již dříve chutnal - to léto jsem se také zdržel v Chyši dva dny a pokud vím, odjížděli jsme s dalšími badateli druhý den posledním možným vlakem směrem na západ (směr Bečov nad Teplou). Že je Zámecké pivo od pana Žáka výborné, víme už dlouho. Jen stále čekám, že prohlédne nějaký šikovný hostinský v Brně a bude je mít na čepu stále. Někoho méně rozhodného by mohlo potvrzení kvality i od jiných degustátorů postrčit k akci. Stránku letošních slavností naleznete zde, výsledky z Tábora naleznete zde

Svět piva (28. 1. 2010) Občas přispějeme troškou nikoli do mlýna (Leibnizova), ale do Světu piva. Třeba o Oslavanském zámeckém pivovaru, Kroměřížském pivovárku Černý orel nebo malých a středních pivovarech na veletrhu Regiontour 2010.

Zpět