Oslavanský týden U Baláků

02.11.2009 21:30

 

 

 

Pivo ze Zámeckého pivovaru v Oslavanech, které vaří nepřehlédnutelný sládek pan Petr Žák, si již od roku 2004, kdy zde bylo obnoveno vaření piva, vydobylo mezi pivy malých pivovarů své respektované místo. Příznivci piva z Oslavan a potenciální noví příznivci, neúnavní degustátoři, pivní badatelé, průzkumníci, fajnšmekři a hlavně stálí příznivci piv, která voní, chutnají, uspokojují chmelovou hořkostí, chlebovinou, plným tělem a vybízejí k dalšímu napití, mohou nyní použít plnou šíři svých chuťových kompetencí na dalším místě v Brně. Po několikaměsíční nedobrovolné a okolnostmi vynucené odstávce pivovaru je od září letošního roku pivo z Oslavan zpět ve hře a opět doplňuje dnes již naštěstí pestrou nabídku piv malých pivovarů. Nutno podotknout, že návrat proběhl ve vynikající a jak jsme u piva, která vaří pan Žák již zvyklí, stabilně kvalitní formě. V Oslavanech se vaří vedle polotmavé třináctky a světlé dvanáctky i chuťově atraktivní a dobře chmelená desítka, což v případě malých pivovarů nebývá zase tak obvyklé (napadá mě snad desítka z Malostránského pivovaru ve Velkém Meziříčí nebo dokonce osmička z Pivovaru Novosad v Harrachově). Všechna piva jsou nepasterizovaná a nefiltrovaná. Je radostným zjištěním, že osvícenější hostinští a hostinští, kteří mají pivo rádi, se začínají ve stále větší míře rozhlížet po kvalitních a řádně vařených pivech, která mohou malé pivovary nabídnout. Vedle pravidelného výskytu Zámeckého piva v PuxPubu na Jaselské ulici, pivnici Magnet v Komíně (ulice Chaloupky) a  občasných oslavanských radovánkách v Netopýru na Flédě, U hluché zmije nebo U Boženky se zdá, že by se trvalou baštou piva ze Zámeckého pivovaru mohla v Brně stát  restaurace U Baláků v Králově Poli. Zdá se, že majitel oslavanské pivo přímo v pivovaru ochutnal, rozpoznal kvalitu a našel zalíbení. Naštěstí nezůstalo jen u toho a jako osvícený hostinský hodlá nabídnout svým hostům Zámecké pivo ve své restauraci.

Po prvním průzkumném čepování ohlásil majitel iniciační Týden oslavanského piva, který, jak pevně věřím, začne další a důstojnou pivní kapitolu restaurace U Baláků (Palackého třída 162, hned vedle Zagrebu) , která bude nyní spjata i s oslavanským pivem. Dny oslavanského piva začínají v pátek 6.11. a potrvají do 13.11. V těchto dnech můžete vychutnávat světlou 12 a polotmavou 13 a to za 25,- Kč. Škoda, že zde nebude nabízena i výborná desítka, kterou by zde možná mnozí pivaři také uvítali. Otázkou je, zda štamgasti, kteří tam chodí především na svůj "starobrněnský hrnek" (tedy na "svůj heinekenský hrnek") zareagují nebo zda se po čase objeví štamgasti noví, kteří budou chodit právě na Zámecké. Do jisté míry je to i věcí osvícenosti, informovanosti a vytrvalosti majitele, jeho vůle, schopnosti a možností provozovat pivní buditelství v situaci, kdy v restauracích a pivnicích bohužel není standardem kvalitní, dobře ošetřené a profesionálně čepované pivo. Uvidíme, ale především zajdeme. Snazší nastartování vám umožní od pátku do soboty zabíjačkové speciality, v sobotu od 18:00 vystoupí country kapela Santa Fé. Pokud po vydatném víkendu se Zámeckým pivem vytrávíte, můžete se znovu těšit ve středu 11.11. na Martinskou husu. K huse se pochopitelně hodí oslavanské. Je-li váš doprovod „pivně nemuzikální“ a dosud nepřišel pivu na chuť, může ochutnat i svatomartinské víno. Nic však nebrání tomu, aby kdokoli začal s degustací piva právě v těchto dnech a třeba s pomocí Zámecké třináctky. Hudba a dobré jídlo jsou nedílné doprovodné součásti k tomu podstatnému a primárnímu, nač je týden od 6.11. zaměřen a tím je pivo ze Zámeckého pivovaru v Oslavanech, které si zaslouží řádného ochutnání a pravidelné užívání. Doufejme, že nyní na ně budeme moci k Balákům vždy zajít a příjemně posedět zde u řádně ošetřeného a se zájmem opečovávaného piva.    

Zpět