Pivovary v podhůří Javorníků a Beskyd

11.08.2013 07:54

Pro letošní vandr (26. 7. - 27. 8. 2013) se Děkanovi podařilo spojit hřebenové trasy s návštěvami 12 pivovarů v podhůří Javorníků a Beskyd. Postup: pátek 26. 7. Osek nad Bečvou, dále pěšky do Lipníku a odtud vlakem do Rožnova. V Rožnově v blízkosti pivovaru první nocleh. Chuťový a voňavý vrchol prvního dne: Svatovar v Lipníku, v těsném závěsu Rožnovské pivo. Sobota: vlakem do Zašové, ochutnávka produkce pivovaru v Zašové. Bon byl propadák. Možná má lepší dny, ale v době naší návštěvy byl téměř nepitelný (12 světlá). Rychle pryč a z Valašského Meziříčí již do kopců směr Oznice. Překvapení vandru: ve stráni nad Oznicí uvolněný večer s vynikajícím polotmavým ALE (14) od domácího pivovarníka. Kvalitní slady, dokonale zvládnutá technologie výroby svrchně kvašených piv, znalosti, řemeslo - "valašský Matuška", pět hvězdiček z pěti. Neděle: Vsetínský minipivovar Valášek, žádné překvapení, většina piv taková nijaká, již očekáváme více. V podvečer na hřeben k chatě na Portáši. Pondělí: celý den po hřebenu na sever a v podvečer dolů do Ostravice. Beskydský pivovárek Ostravice byl příjemným překvapením - v panujícím vedru byla vynikající řádně chmelená Beskydská desítka s řízem, k tomu čisto, výborné pochutiny (teplá bůčková roláda, hm). Úterý: Frýdlant - Podhorský pivovárek v Hotelu Beskyd, ochutnávka piva a směr pikopivovar Letohrádek. Zdejší polotmavý ležák chutnal nejlépe, ale žádná sláva; dále zde hostující pivo z nového minipivovaru ve Stříteži (ech, tentokrát máslo ve vůni i v chuti) a z pivovaru v Kozlovicích. Chutný oběd, ale nic nás zde nezdržovalo, takže jsme vyrazili raději na hřeben, tentokráte již Beskyd a do večera dorazili na Bílý kříž. Středa: po hřebenu dále, výstup na Velký Polom a v podvečer dolů do Horní Lomné, přesněji do hotelu Pod Kyčmolem, kde je restaurační pivovar. Zdejší Lomňan 11 měl vynikající pitelnost, krásně chmelený a opět to bylo pivo, které již při pozvednutí k ústům zavoní (podobně jako v Lipníku či v Beskydském pivovárku v Ostravici). Čtvrtek: přes Javorový vrch do Karpentné, zde ochutnávka Třineckého kvasnicového (světlá 12) a přesun dále směr Vojkovice. Zde večerní posezení a ochutnávka produkce nám již známého pivovaru U Koníčka. Pátek: z Vojkovic výstup na Prašivou a sestup do posledního Minipivovaru Kohutka ve Vyšních Lhotách. Minipivovar Zobak v Bílovci jsme pro tentokrát již vynechali. Chuťové vrcholy (od nejvyššího hodnocení k nižšímu, zcela subjektivně, při vědomí, že při dalších návštěvách to může být jinak): 1) první skupinu šampionů odděluji od ostatních - Svatovar 11 světlý (Lipník) a domácí ALE 14 (Oznice); 2) druhou skupinu považuji rovněž za výbornou, solidní a chutnou - Beskydská desítka (Ostravice), Lomňan 11 (Pod Kyčmolem) a Světlý ležák Radhošť 11 (Rožnov pod Radhoštěm); 3) dobré, ale čekal bych nějaký chuťový bonus - Kohut 10 (Vyšní Lhoty), Ryzák 11 a Vraník 12 (Vojkovice). Ostatní mě ničím nezaujaly (platí pro produkci Valáška, pivovarů ve Frýdlantu, Karpentné či Oseku). Nepěkným zážitkem byl jednoznačně Bon 12 ze Zašové (ochutnáno v restauraci Na Hliníku). V podobě, v jaké jsme dostali Bon 12, by se neměl raději nabízet. Opět se ukázalo, že ideální pro ochutnávání piva je kombinace pěší turistiky a osobní návštěvy pivovarů, beze spěchu, s možností pozorování běžného provozu. Za zmínku stojí, že restaurace a pivnice pivovarů s pro nás nejchutnějším pivem byly komplet nekuřácké (Lipník, Rožnov, Ostravice, Kyčmol, Vojkovice, Valášek).                               

Zpět